
Närmast på tur står två rapporter i januari, en om trafficking och en om den amerikanska fackföreningsrörelsen.
Om du skickar din e-postadress till till får du dem rykande färska i en praktisk Pdf-fil direkt i din dator – utan kostnad!
S
Välbesökt Esping-Andersen föreläsning. Foto: Anders Nilsson |
"Esping-Andersen konstaterar att vad som händer i förskoleåldern är fundamentalt för barns förmåga och motivation för inlärning när de i ett senare skede ska börja skolan. Hans slutsats är att vi bör ägna mycket mer av vår uppmärksamhet åt vad som händer i familjen än åt utbildningspolitiken om vi vill minska klyftorna och förbättra barns livschanser. Det handlar om förskolan men även om politiska insatser som stärker kvinnors förhandlingspositioner. ...Tiden är kort. Alla ungar borde få samma chans innan det är för sent."
Ur Anders Nilssons och Örjan Nyströms efterord till rapporten hämtas följande citat:
"Traditionellt har arbetarrörelsen haft två strategier för en mer jämlik samhälls-gemenskap. Å ena sidan har man strävat efter att utjämna människors startvillkor genom utbildningspolitiska reformer, å andra sidan har man strävat efter att utjämna utfallet här och nu med omfördelnings- och välfärdspolitik. Esping-Andersens analys pekar mot en ny, tredje strategi som varken handlar om startvillkoren eller utfallet, utan om vad som händer däremellan, om den sociala rörligheten. Under efterkrigstiden och därefter medförde utbildnings- och välfärdsreformer att den sociala rörligheten ökade (om än, som Esping-Andersen påpekar, kanske inte så mycket som tidens reformpolitiker föreställde sig). Men möjligheten till individuella klassresor var närmast att betrakta som en positiv biprodukt av strävan efter ökad jämlikhet, inte målet. Orden på den klassiska valaffischen från år 1948 – ”Begåvad men fattig. Ge honom en chans” – med en bild av ett stretande cykelbud framför några överklasslynglar i läroverksmössor som slog dank väckte genklang i folkdjupet, men reformpolitiken syftade till att åstadkomma generella förbättringar för folket i dess helhet, inte primärt att öppna vägar till framgång för enskilda individer."Rapporten går att ladda ner som .pdf genom att klicka här.
"Den nystartade lokala tankesmedjan Tankeverksamheten inom Arbetarrörelsen i Göteborg har precis släppt vår andra rapport författad av Anna Johansson med rubriken Obligatorisk valfrihet? Nej tack! Ett uppriktigt bidrag till en mindre svartvit världsbild. Visst kan man småle åt de hysteriska reaktionerna på SNS-rapporten. Men när tidskriften Affärsvärlden i fjol skrev att det är huggsexa om den svenska välfärden bland de kritstrecksrandiga investerarna i London City blir den antiintellektuella reaktionen mer förståelig. Det handlar såklart om att profitera på människor.Kort sagt, intresset ljuger aldrig."
På lördag eftermiddag lanseras Tankeverksamheten inom Arbetarrörelsen i Göteborg. En lokal tankesmedja med ambition att släppa loss den reformistiska fantasin inför dagens utmaningar och åstadkomma politisk verkstad med konkreta förslag till lösningar. Låter det kaxigt? Det är det. Jag tycker att den samlade politiska vänstern alltför länge stått tomhänt när det gäller politiska reformer som svar på vår tids utmaningar. Det är inget att hymla med. Ambitionen är att ändra på det.
Samtidigt har vi en moderatledd regering som visserligen är nog så reformistisk, men i en riktning som skärper klyftorna mellan fattig och rik i vårt samhälle. Jag vill helt enkelt inte se ett Sverige där vi medborgare bjuder under varandra i lön för att egoism och konkurrens ersatt hjälpsamhet och solidaritet. Så har också Tankeverksamhetens första rapport titeln Ny strategi för jämlikhet, författad av Anders Nilsson och Örjan Nyström, tillgänglig på Tankeverksamhetens hemsida.
Arbetarrörelsen har i likhet med Dolly Parton ingen anledning att skämmas vare sig för vad vi är eller kommer ifrån. Spelglädjen växer med självförtroendet.Hoppas att ni som läsare vill hänga med i Tankeverksamhetens utveckling! Här läser ni vår första rapport, Ny strategi för jämlikhet av Anders Nilsson och Örjan Nyström.